Το Βουνό.

Η Πάρνηθα είναι το ψηλότερο βουνό της Αττικής και ένα από τα πιο πυκνοδασωμένα βουνά της Ελλάδας

Το έδαφος, η βλάστηση,τα καταλύματα αλλά και τα ιστορικά σημεία το καθιστούν ίσως το καλύτερο μέρος στο λεκανοπέδιο της Αττικής τόσο για χειμερινές διακοπές όσο και για για αναψυχή και επαφή με τη φύση.

Στην Πάρνηθα υπάρχουν αμέτρητα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε ανάλογα με την διάθεση και την δραστηριότητα που θέλετε να πραγματοποιήσετε.

Το δυτικό μέρος του βουνού είναι αναλυτικά χαρτογραφημένο και σε συνδυασμό με την ομαλότητα του εδάφους, πρόσφορο ακόμα και για τον αρχάριο πεζοπόρο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ορισμένες από τις πιο κοινές διαδρομές.

 • Πεζοπορια Παρνηθα: Αγιος μερκουριοσ – Παλιομηλεσι

  Ο Άγιος Μερκούριος αποτελεί περιοχή που βρίσκεται ΒΑ της Πάρνηθας και καλύπτεται από πυκνό πευκοδάσος. Εκεί βρίσκεται το ομώνυμο παρεκκλήσι, αλλά και ο κύριος ναός του Αγίου Μερκουρίου. Το σημείο προσφέρει μία ιδιαιτέρου φυσικού κάλους κυκλική διαδρομή, η οποία περιλαμβάνει το γραφικό εκκλησάκι, το…

 • Πεζοπορία Πάρνηθα: Ο ΓύροΣ της Καράβολας

  Η ψηλότερη κορυφή στην Πάρνηθα ονομάζεται Καραβόλα, έχει υψόμετρο 1413 m και δεσπόζει στο κεντρικό και πιο πολυσύχναστο – λόγω των καταφυγίων – τμήμα του όρους. Αν και η κορυφή αυτή είναι μη προσβάσιμη στο κοινό, λόγω του στρατοπέδου της Πολεμικής Αεροπορίας, ο γύρος…

 • Πεζοπορια Παρνηθα: Σπήλαιο Πανοσ

  Όπως με όλους τους τούς ναούς έτσι και με το «σπήλαιο Πάνος», οι αρχαίοι Έλληνες ποτέ δεν τοποθετούσαν έναν τόπο λατρείας σε κάποιο τυχαίο σημείο. Το σπήλαιο του Πανός, ένα από τα χαρακτηριστικότερα μονοπάτια για πεζοπορία στη Πάρνηθα, το οποίο αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα…

 • Πεζοπορία Πάρνηθα: ΕΚΚΛΗΣΆΚΙ Α. Γεωργίου

  Το βασικό μονοπάτι που οδηγεί στο Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ακόμα μια ευπρόσιτη και ευκολοδιάβαστη διαδρομή του βουνού της Πάρνηθας. Η χαρακτηριστική του σήμανση είναι η Μπλε, έχει συνολική διάρκεια 3 ώρες πήγαινε-έλα και εξαιρουμένης της ανηφορικής αρχής, το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού θυμίζει περίπατο σε πάρκο.

 • Πεζοπορία Παρνηθα: – Μόλα – Πύργος Λοιμικού

  Πεζοπορία, Πάρνηθα και μονοπάτια Μόλας είναι σχεδόν λέξεις ταυτόσημες για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν Trekking στο βουνό. Για τον χώρο αναψυχής της Μόλας έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας, επισημαίνοντας πως το μέρος είναι πραγματικά ένας «πολυχώρος» του βουνού, αφού ο επισκέπτης μπορεί τόσο…

Πεζοπορική σήμανση

Η Πάρνηθα διαθέτει ένα από τα πιο οργανωμένα δίκτυα μονοπατιών στην Ελλάδα. Στο δυτικό της τμήμα ειδικότερα, η περιοχή οριοθετείται από την κορυφή Άρμα, το Φαράγγι της Γκούρας, τη μονή Αγ. Κυπριανού, τη μονή Ντάρδιζας, το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου, το σπήλαιο του Πανός και τη μονή Κλειστών. Το χαμηλότερο υψόμετρο του δικτύου βρίσκεται στη Φυλή, στα 320μ και το ψηλότερο βόρεια από το εκλησσάκι του Αγ. Γεωργίου στα 960μ.

Σε αυτό το δίκτυο υπάρχει βασική σήμανση σε κεντρικά μονοπάτια, με διαφορετικά σχήματα και χρώματα για πεζοπορικές διαδρομές. Εκκινώντας από οποιοδήποτε μονοπάτι και ακολουθώντας τη σήμανση που υπάρχει σε τακτικά σημεία, ακόμη και αν δεν διαθέτετε χάρτη μπορείτε εύκολα να πλοηγηθείτε στις βασικές διαδρομές του βουνού.

Βασικές οδηγίες πεζοπορίας

Η πεζοπορία είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης, που προσφέρει τόσο σωματικά όσο και διανοητικά οφέλη.

Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να αποφύγετε τους κινδύνους του βουνού αλλά και να απολαύσετε την διαδρομή, καθώς ακόμα και μικρές παραλείψεις μπορούν να γίνουν σημαντικές όταν διασχίζουμε μια μεγάλη και απομονωμένη διαδρομή.


Η ομάδα του Parnitha.org καταγράφει και δημοσιεύει διαδρομές με στόχο την γνωστοποίησή τους στο ευρύ κοινό, βοηθά με βάση την δική της εμπειρία τους πεζοπόρους και προσπαθεί να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο περνά από το χέρι της στην διατήρηση και την αξιοποίηση του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας. Το έργο της είναι καθαρά εθελοντικό και βασισμένο στην αγάπη της για την φύση και το βουνό. Ενισχύοντας την προσπάθειά μας, μάς βοηθάτε να παρέχουμε ακόμη ποιοτικότερο υλικό όπως και να επεκτείνουμε τις δράσεις μας.