Μονοπατι της γκουρας – Βιλια

Πεζοπορία

Στο βουνό του Κιθαιρώνα υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα μονοπάτια. Ένα από τα ευκολότερα, το οποίο παρόλαυτα δεν στερείτε πεζοπορικού ενδιαφέροντος είναι εκείνο της Γκούρας. Μπορεί να αποτελέσει εισαγωγή για την πεζοπορία στο εν΄λόγω όρος ενώ η αρχή του βρίσκεται στο γραφικό χωριό των Βιλίων, το οποίο μπορεί να συνδυάσει την πεζοπορία μας με την επίσκεψη στην πόλη.

Το μονοπάτι της γκούρας έχει διάρκεια 2.30 ώρες πήγαινε-έλα και είναι εύκολης δυσκολίας. Η υψομετρική διαφορά που καλύπτουμε είναι πρακτικά αμελητέα ενώ στα αξιοσημείωτα της διαδρομής είναι τα αρκετά ξωκλήσια και οι σταυροί που στις περισσότερες των περιπτώσεων εξυπηρετούν τον ρόλο της σηματοδότησης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ντόπιων, στο τέλος του μονοπατιού βρισκόταν κάποτε ο ναός της Ήρας ενώ πλέον σε αυτή την θέση ο επισκέπτης μπορεί να βρει έναν ρημαγμένο νερόμυλο. Επίσης, από το τελικό σημείο συνεχίζει μονοπάτι το οποίο επιστρέφει κυκλικά πίσω στο χωριό.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την διαμονή μας το Ξενοδοχείο Αρίων Hotel το οποίο μας φιλοξένησε, κάνοντας ειδική μνεία στους δύο υπέροχους ανθρώπους που το συντηρούν, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να μας δώσουν αρκετές πληροφορίες για το μέρος αλλά και να συζητήσουν μαζί μας για θέματα τοπικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος.