Οδηγίες πεζοπορίας

Γενικές Οδηγίες

Η πεζοπορία είναι μια εντελώς φυσική δραστηριότητα και για να ξεκινήσετε είναι κάτι τόσο απλό. Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες στην πεζοπορία είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να περπατάτε μόνοι. Εντούτοις πολλοί οπαδοί της πεζοπορίας επιλέγουν να περπατήσουν μόνοι τους.

Όταν κάνετε πεζοπορία μόνοι αυτό σας δίνει την ελευθερία να πάτε όπου θέλετε και δεν είναι απαραίτητο να προσαρμοστείτε στις επιθυμίες των άλλων. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την απόλυτη ησυχία και μοναξιά. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα κάνοντας πεζοπορία με μια ομάδα ανθρώπων.

Η διαδρομή είναι πολύ ασφαλέστερη αφού εάν συμβεί κάτι σε εσάς οι υπόλοιποι θα μπορούν να σας βοηθήσουν. Γενικά μια ομάδα τριών ατόμων τουλάχιστον είναι η ασφαλέστερη λύση. Σε περίπτωση ατυχήματος ο ένας μπορεί να μείνει με το θύμα ενώ ο άλλος θα πάει να φέρει βοήθεια.

Μπορείτε να μάθετε από τους πιο πεπειραμένους της ομάδας πολλά από τα μυστικά της πεζοπορίας. Οι ευθύνες κατά την διάρκεια μιας διαδρομής μπορούν να μοιραστούν. Τέλος η πεζοπορία με μια ομάδα σας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να διευρύνεται τον κύκλο σας.

Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε να ξεκινήσετε την πεζοπορία μόνοι σας πρέπει να κάνετε τις καλύτερες δυνατές προετοιμασίες. Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας αλλά και η γνώση της διαδρομής που θα περπατήσετε εκ των πρότερων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να είστε ασφαλείς.

Ενημερώστε κάποιον δικό σας άνθρωπο φίλο ή συγγενή για το σχέδιο σας. Δώστε τους ένα αντίγραφο του χάρτη της διαδρομής που θα διανύσετε. Εάν δεν έχετε κανένα φίλο ή συγγενή ενημερώστε τις τοπικές αρχές. Κατά την διάρκεια της διαδρομής καλό θα είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ενημερώνετε τους δικούς σας ανθρώπους για την θέση που βρίσκεστε μέσω κινητού τηλεφώνου.

 

Τι θα πρέπει να έχετε μαζί σας

 

    • Σακίδιο πλάτης για να έχετε όλα τα πράγματα σας μέσα.
      • Παπούτσια πεζοπορίας ελαφρά και εύκαμπτα
      • Ρούχα βαμβακερά, ελαφριά, παντελόνι μακρύ, μια ζακέτα
      • Νερό – τρόφιμα
      • Καπέλο και γυαλιά ηλίου
      • Αντηλιακό προσώπου
      • προσωπικά είδη υγιεινής (Χαρτομάντηλα)
      • Σακούλα για απορρίμματα

Εκτός από τον ατομικό εξοπλισμό η ομάδα θα πρέπει να έχει μαζί της:

      • Χάρτες
      • Φαρμακείο
      • Πυξίδα –– ρολόι
      • Σφυρίχτρα – σουγιά ή πολυεργαλείο
      • Αναπτήρα και καθρέπτη
      • Κινητό τηλέφωνο με εφεδρική μπαταρία και ραδιόφωνο
      • Φακό κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες

Επίσης…

Να είστε ενήμεροι για τις ιδιαιτερότητες του βουνού που θα περπατήσετε. Βαθμός δυσκολίας επικίνδυνα σημεία, ανηφοριές, χρόνος πορείας, καιρικές συνθήκες, κλπ.

Επιλέξτε για φαγητό κάποια τροφή που είναι στεγνή προσφέρει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και δεν είναι αλμυρή (π.χ. τοστ)

Φροντίστε να έχετε νερό ως το τέλος της διαδρομής, μην το σπαταλάτε, αν σας τελειώσει νωρίς θα έρθετε σε δυσάρεστη θέση.

Συνειδητοποιήστε τις ευθύνες σας. Πρέπει να υπάρχει ομαδικό πνεύμα και προσφορά βοήθειας όταν χρειαστεί. Να υπάρχει πάντα φαρμακείο και να γνωρίζετε

Να ξέρετε πότε να υποχωρήσετε. Όταν υπάρχουν καταστάσεις που δεν σας επιτρέπουν να συνεχίσετε, υποχωρήστε αμέσως και μη γίνετε έρμαιο των φιλοδοξιών σας.

Να σεβαστείτε το βουνό με την άγρια φύση του και να μην αφήνετε κανένα ίχνος στο πέρασμα σας . Προσέξτε ιδιαίτερα στην πρόκληση πυρκαγιών.

Μη χρησιμοποιείτε το βουνό για επίδειξη και ανταγωνισμό. Καλύτερα είναι να αποφύγετε τους κινδύνους παρά να χρειαστεί να τους αντιμετωπίσετε

Πειθαρχία στις οδηγίες του αρχηγού-οδηγού που είναι οι δασκάλες Μειώνεται στο ελάχιστο του βάρους που μεταφέρεται και η μεταφορά να γίνεται

με σακίδια πλάτης.

Γνωρίζετε τους αριθμούς κλήσης ανάγκης όπως: 199 Πυροσβεστική Yπηρεσία, 100 Ελληνική Αστυνομία, 166 Ε.Κ.Α.Β., 112 Πανευρωπαϊκός αριθμός κλήσης. Σε περίπτωση ανάγκης να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες με ψυχραιμία δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την θέση τους, παραμένοντας σε ασφαλές σημείο ως ομάδα και τηρώντας τις οδηγίες των διασωστών. Να είναι ενήμεροι για τις τοπικές καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε όλη τη διάρκεια της ορεινής πεζοπορίας σασ γνωρίζοντας ότι ο καιρός στο βουνό αλλάζει συχνά και απότομα.

Πώς να ξεκινήσετε

Εάν είστε αγύμναστοι ή δεν έχετε ξανακάνει κάποιου είδους προπόνηση ή έχετε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να προπονηθείτε πρέπει να ξεκινήσετε σιγά-σιγά και προοδευτικά. Η πρώτη σας προπόνηση θα πρέπει να είναι μικρή σε διάρκεια να έχει εναλλαγές περιόδων πεζοπορίας και ξεκούρασης. Ο συνδυασμός ενός καλού ρυθμού πεζοπορίας και καλής ταχύτητας είναι ένα στοιχείο που χωρίζει τους αρχάριους από τους προχωρημένους πεζοπόρους.

Στον ενθουσιασμό σας μπορεί να ξεκινήσετε με πολύ γρήγορο ρυθμό με αποτέλεσμα να κουραστείτε και γρήγορα να εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Ο σταθερός ρυθμός στην πεζοπορία είναι πολύ σημαντικός αφού σταθεροποιεί την αναπνοή, ελαττώνει την πίεση που βάζετε στα πόδια, τους πνεύμονες και γενικά του σώματος κατά την διάρκεια της προπόνησης. Επιπλέον έχοντας την γνώση του ρυθμού και της ταχύτητας θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε πιο εύκολα την διαδρομή. Τέλος ο σταθερός ρυθμός θα σας αφήσει πιο ξεκούραστους στο τέλος της διαδρομής.

Ο τέλειος ρυθμός της πεζοπορίας είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα για τον καθένα και είναι κάτι που αναπτύσσετε από πεζοπορία σε πεζοπορία. Δοκιμάστε να αναπτύξετε στην πεζοπορία έναν ορισμένο ρυθμό με μια σταθερή ταχύτητα διασκελισμού και κρατήστε τη. Θα καταλάβετε ότι έχετε αποκτήσει έναν καλό ρυθμό αν ύστερα από μια ώρα διαδρομής δεν θα χρειάζεστε διάλειμμα.

Ρυθμίστε τον ρυθμό πεζοπορίας βάση των καιρικών συνθηκών και του βάρους (σακίδιο) που ίσως μεταφέρετε. Ο ρυθμός πεζοπορίας είναι μια υπόθεση όλου του σώματος που η αναπνοή και η ταλάντευση των χεριών πρέπει να γίνεται ρυθμικά και αρμόνικα. Μην διακόψετε τον ρυθμό κατά την διάρκεια της διαδρομής εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Τα εμπόδια που θα συναντήσετε δεν είναι απαραίτητο να ανακόψουν τον ρυθμό σας ώστε να επιβραδύνετε ή ακόμη και να σταματήσετε.

Οι ανώμαλες επιφάνειες όπως οι ανηφορικές ή οι κατηφορικές κλίσεις μπορεί να σας δυσκολέψουν ώστε να κρατήσετε ένα σταθερό ρυθμό. Θα μπορούσατε να αλλάξετε τον διασκελισμό προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσετε τον ίδιο ρυθμό. Συχνά αυτό θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο αφού θα πρέπει να αλλάξετε και το ρυθμό της πεζοπορίας. Αυτό δεν είναι κακό εφ’ όσον είστε σε θέση να κρατήσετε το νέο ρυθμό φτάνει να προσαρμοστείτε.

Μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας καταβάλλοντας υπερβολικές προσπάθειες και κάντε διαλείμματα εφόσον το χρειάζεστε. Μην παραλείψετε να πίνετε νερό κατά την διάρκεια της διαδρομής για την αποφυγή αφυδάτωσης. Σε καμία περίπτωση κατά την διάρκεια της προπόνησης δεν πρέπει να νιώσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση. Αν έχετε το παραμικρό πρόβλημα υγείας πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για να σας δώσει εναλλακτικές λύσεις καθώς για τον χρόνο και την ένταση της προπόνησης.

Μην δημιουργήσετε έξτρα βάρος στην πλάτη σας με άχρηστα αντικείμενα ή μεγάλα μεγέθη σε μπουκάλια, όπως π.χ. αντηλιακό. Προτιμήστε το μικρό μέγεθος σε όλα, εκτός από το νερό.

Και άλλα δέκα μικρότερα λάθη που θα σας χαλάσουν την ημέρα.

Δοχείο με υγρό που δε κλείνει καλά στο σακίδιο. Το χειρότερο από αυτά είναι η βενζίνη για το γκαζάκι, έχει καταστρέψει πολλά σακίδια.

Να γλιστρήσεις με τα κραμπόν. Δε συμβαίνει συχνά, αλλά αυτοί που ακολουθούν καλό είναι να προσέχουν τον μπροστινό τους. Αν δεν σταματήσετε στα πρώτα 2-3 μέτρα, την βάψατε.

Να ξεχάσεις τα γυαλιά ηλίου στα χιόνια είναι μεγάλο πρόβλημα, ακόμη και για μικρές πορείες.

Μια χαλασμένη ή όχι καλά εφαρμοσμένη γκέτα μπορεί να σας παιδέψει περισσότερο από όσο φαντάζεστε.

Να σε χτυπήσει το παπούτσι. Συμβαίνει σε όλους αυτό. Μόλις νοιώσετε τη παραμικρή ενόχληση πάρτε άμεσα μέτρα. Δέκα λεπτά αργότερα θα είναι αργά.

Απρόσεκτη ή χαλαρή βάδιση. Παλαιότερη έρευνα την είχε καταδείξει σαν βασική αιτία των 80% των ατυχημάτων στα βουνά των ΗΠΑ.

Να ποτίσει η βροχή το εσωτερικό του σακιδίου σου και να γίνουν όλα μουσκίδι. Υπάρχουν αδιάβροχα καλύμματα αλλά και απλές σακούλες για τα πράγματα που κουβαλάτε.

Να μην έχεις ζεστό υπνόσακο μια κρύα νύχτα στο αντίσκηνο είναι πάντα μια αξέχαστη εμπειρία, που δε θα θέλατε όμως να ξαναζήσετε.

Η επιβάρυνση των γόνατων είναι άλλο ένα πρόβλημα, που έχει απογοητεύσει νωρίς πολλούς εκκολαπτόμενους. Χρησιμοποιείστε μπατόν, μη τα βάλετε όμως πολύ ψηλά, ο αγκώνας κρατώντας το να σχηματίζει ορθή γωνία.

Να σε πιάσει βράδυ. Τα πάντα επιδεινώνονται για ένα περίεργο λόγο με το σκοτάδι. Αν δεν έχεις πολύ φακό, δεν ξέρεις προσανατολισμό και δεν έχεις ξανακάνει το μονοπάτι, τότε τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα.

πηγές 1,2,3