Η Ιπποκράτειος πολιτεία – Πάρνηθα

Πόσοι Αθηναίοι γνωρίζουν άραγε την ύπαρξη μιας λίμνης σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας με την ονομασία Μπελέτσι; Kι όμως η πανέμορφη αυτή λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, στις ανατολικές πλαγιές τις Πάρνηθας, στην περιοχή Ιπποκράτειος Πολιτεία που ανήκει στην κοινότητα Αφιδνών.

Είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970, λόγω των έργων που γίνονταν τότε για τη δημιουργία της «Πολιτείας των γιατρών» (τα περισσότερα οικόπεδα αγοράστηκαν από γιατρούς) , που σήμερα βρίσκεται κάτω από τη κορυφή Μπελέτσι στην περιοχή γύρω από τη μεταβυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Η διαδρομή που οδηγεί στην Ιπποκράτειο Πολιτεία είναι εύκολη. Από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, συνεχίζετε την ανάβαση στην Πάρνηθα ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Ιπποκράτειο Πολιτεία. Το σκηνικό είναι υπέροχο, και στη φύση κυριαρχούν πεύκα, βελανιδιές, πλατάνια, έλατα. Το αστικό τοπίο εξαφανίζεται και δίνει τη θέση του στο πράσινο και το καθαρό οξυγόνο. Συνεχίζετε και μετά το Κατσιμίδι, στρίβετε αριστερά στην οδό Αγίας Τριάδας, μέχρι που φτάνετε σε ένα πλάτωμα, όπου συναντάτε τη μικρή ομώνυμη εκκλησία με τις βελανιδιές και την υπέροχη θέα.
Μετά την εκκλησία, στρίβετε πάλι αριστερά και ξαφνικά, σαν από κάποιο … σκανδιναβικό παραμύθι, ξεπροβάλλει μπροστά σας η λίμνη Μπελέτσι. Γύρω της υψώνονται τεράστια έλατα, που δημιουργούν ένα μυστηριακό σκηνικό. Κατά μήκος είναι χτισμένα ξύλινα παγκάκια καθώς και γεφυράκια που διευκολύνουν την πρόσβαση στη λίμνη.
Στο κέντρο της δεσπόζει ένα σπιτάκι για τους φτερωτούς κατοίκους της, η «Κιβωτός Ταξιάρχης». Οι πάπιες, οι νεροχελώνες και ο ένας και μοναδικός κύκνος κόβουν βόλτες στις όχθες της λίμνης περιμένοντας … να τις ταϊσεις! Η λίμνη είναι πλέον σημαντικός υδροβιότοπος καθώς εκεί συναντιούνται και αποδημητικά πουλιά, αλλά και ψάρια, κυρίως κυπρίνοι και χέλια.
Ένα είναι το σίγουρο, ότι στο πιο όμορφο βουνό της Αττικής βρίσκονται μυστικοί παράδεισοι. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε το εξερευνητικό σας στοιχείο σε εγρήγορση και θα τους ανακαλύψετε!
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *