Πεζοπορία Πάρνηθα: ΕΚΚΛΗΣΆΚΙ Α. Γεωργίου

Το βασικό μονοπάτι που οδηγεί στο Εκκλησάκι «Αγίου Γεωργίου» αποτελεί μια ευπρόσιτη διαδρομή για πεζοπορία στη Πάρνηθα. Η χαρακτηριστική του σήμανση είναι η Μπλε, έχει συνολική διάρκεια 3 ώρες πήγαινε-έλα και εξαιρουμένης της ανηφορικής αρχής, το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού θυμίζει περίπατο σε πάρκο.

Το σημείο της εκκίνησης του μονοπατιού είναι ακριβώς αριστερά και ανηφορικά από το σημείο της φωτογραφίας, όπως μπορεί να βρεθεί και στο σημείο του χάρτη ακριβώς παραπάνω.
Το σημείο της εκκίνησης του μονοπατιού είναι περίπου 400 μετρά μετά, ακριβώς αριστερά και ανηφορικά, από το σημείο που είναι μαρκαρισμένο στον χάρτη.

Ακολουθώντας τον ευδιάκριτο δρόμο που μας οδηγεί μέσα στο δάσος, σύντομα οδηγούμαστε στην παρακάτω διασταύρωση.


Ακολουθούμε την δεξιά στροφή για την σύντομη διαδρομή και την αριστερή για ένα πολυ πιο δύσβαστο και ανηφορικό μονοπάτι, το οποίο κάποια στιγμή περνά από την διασταύρωση προς το σημείο Πλατάνι. Αμέσως παρακάτω μπορείτε να δείτε ορισμένες φωτογραφίες από την διαδρομή του δεξιού μονοπατιού, το οποίο έχει καλή σηματοδότη και δεν παρουσιάζει δυσκολίες προσανατολισμού.


Από την στιγμή που θα βγούμε στον δασικό δρόμο, θα συνεχίσουμε ανηφορικά για μερικά μέτρα μέχρι να συναντήσουμε την χαρακτηριστική σήμανση των παραπάνω φωτογραφιών. Ακολουθώντας την, σε περίπου 30 λεπτά θα οδηγηθούμε στο Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που μπορείτε να δείτε παρακάτω. Το μέρος είναι αρκετά δροσερό το καλοκαίρι – και ψυχρό τον χειμώνα – αφού το χτυπά βορινός αέρας. Στο σημείο, τέλος, υπάρχει τόσο πηγή όσο και μέρος για να καθίσετε. Και, να σημειωθεί πως, η ιστορία της Νεραιδοπηγής κρύβει τον δικό της θρύλο.

Αν ακολουθήσουμε το αριστερό μονοπάτι στην αρχική διασταύρωση, το επίπεδο δυσκολίας είναι υψηλό και η διαδρομή διαρκεί περίπου 4 ώρες πήγαινε-έλα, αναλόγως και την φυσική κατάσταση των περιπατητών αφού η κλίση του είναι έντονα ανηφορική. Παρόλα αυτά, κάποιος μπορεί να επιλέξει αυτή την εναλλακτική διαδρομή εαν επιθυμεί να συνδέσει τις διαδρομές Πλατάνι & Εκκλησάκι του Α. Γεωργίου.


Η ομάδα του Parnitha.org καταγράφει και δημοσιεύει διαδρομές με στόχο την γνωστοποίησή τους στο ευρύ κοινό, βοηθά με βάση την δική της εμπειρία τους πεζοπόρους και προσπαθεί να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο περνά από το χέρι της στην διατήρηση και την αξιοποίηση του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας. Το έργο της είναι καθαρά εθελοντικό και βασισμένο στην αγάπη της για την φύση και το βουνό. Ενισχύοντας την προσπάθειά μας, μάς βοηθάτε να παρέχουμε ακόμη ποιοτικότερο υλικό όπως και να επεκτείνουμε τις δράσεις μας.