Παλιόπυργος τατοιου

Πάρνηθα

Σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων από την κεντρική πύλη του Τατοίου, στέκονται ακόμη τα απομεινάρια ενός πύργου του 14ου αιώνα. Ακριβώς δίπλα σε έναν από τους πολλούς δασικούς δρόμους των ανακτόρων, μέσα σε πυκνή βλάστηση, ο Πύργος φαίνεται πως συντηρήθηκε κατά την διάρκεια διαμονής του Βασιλιά στο Τατόι και πλέον, παρότι μόνον λίγα μέτρα από τους περπατητές του μέρους, παραμένει αθέατος.

Σύμφωνα με τις μοναδικές γνωστές πληροφορίες για το μέρος, οι οποίες προέρχονται από τις πριγκίπισσες Ειρήνη και Σοφία της πάλε ποτέ Ελληνικής βασιλικής οικογένειας, που μελέτησαν τον πύργο, εκτιμάτε πως ήταν βίγλα κάποιου κτηματία που περιστοιχιζόταν από καλλιεργήσημα εδάφη.

Ο πύργος έχει τετράγωνη κάτοψη με μήκος πλευρών 6 μέτρο ενώ όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, σώζεται μέχρι τον δεύτερο όροφο σε ύψος 6-7 μέτρων ενώ για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν τοπικοί αργόλιθοι με κονίαμα.

Booking.com

Οι ανεπίσημες πληροφορίες και οι τοπικές δοξασίες που πάντα συνοδεύουν βουνά και απόκρυφα μέρη, όπως τις μάθαμε από τους ντόπιους, λένε πως στο μέρος ζούσε κάποιος κτηματίας του οποίου η οικογένεια δολοφονήθηκε από τους εργάτες. Ο ίδιος, βλέποντας από το παράθυρό την κόρη του να κακοποιείτε στο ποτάμι, αποφάσισε να κρεμαστεί από το πάτωμα του δευτέρου ορόφου, η πρόσοψη του οποίου στέκεται έως και σήμερα ακόμη όρθια.

Booking.com