Πεζοπορία Πάρνηθα: Διαδρομή “Κορομηλιά” με εκκίνηση “Φλαμπουρι”

Το μονοπάτι “Κορομηλιά”, γνωστό & ως “μονοπάτι των νερών”, είναι ένα από τα πολυσύχναστα στην Πάρνηθα, όχι μόνο γιατί είναι κατάλληλο για εύκολη πεζοπορία αλλά και γιατί ξεκινά από ένα κοινό σημείο πρόσβασης, το καταφύγιο Φλαμπούρι.

Η συνολική της απόσταση είναι 4 χιλιόμετρα και μέσου χρόνου – για άπειρους πεζοπόρους – περί των 3 ωρών, ενώ τα στοιχεία που την διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες ειναι τα διαδοχικά βρυσάκια με τρεχούμενο νερό – άρα και ευκαιρίες για ξεκούραση –  και η δυνατότητα να επιστρέψουμε κυκλικά ακριβώς στο σημείο απ’ όπου αρχίσαμε, πίσω στο καταφύγιο. Στο τελευταίο, μάλιστα, βρυσάκι υπάρχει ένα χαρακτηριστικό μέρος για ξεκούραση με αρκετά παγκάκια για πικ-νικ και ένα κιόσκι στην άκρη της πλαγιάς με όμορφη θέα και ξεχωριστή ιστορία…

Έχοντας, λοιπόν, ως ορμητήριο το Φλαμπούρι, μπαίνουμε στο μονοπάτι και μετά από περίπου 30 λεπτά πεζοπορία βγαίνουμε στον δασικό. Από εκεί συνεχίζουμε ακάθεκτοι ανηφορικά, μέχρι να συναντήσουμε την βρύση “Κορομηλιά”.

Αφού ξεκουραστούμε στο παραπάνω σημείο, συνεχίζουμε στο μονοπάτι που υπάρχει ακριβώς μπροστά μας. Εξάλλου, ενα από τα προνόμια του συγκεκριμένου μονοπατιού είναι πως μας προσφέρει αρκετές δυνατότητες για ξεκούραση ενώ το συνολικό του μήκος μέχρι να επιστρέψουμε στην έναρξη του, όπου υπάρχει και το καταφύγιο, δεν είναι υπερβολικό, άρα δεν υπάρχει λόγος για να μην αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται να απολαύσουμε την φύση.

Από αυτό το σημείο και έπειτα η διαδρομή θα γίνει ελάχιστα δυσκολότερη, όμως το σημείο όπου θέλουμε να οδηγηθούμε για να απολαύσουμε την θέα σε μια από τις κορυφές του βουνού δεν είναι μακριά.

Το κιόσκι που υπάρχει δίπλα από την τελευταία βρύση έχει την δική του ιστορία, μια ακόμη από τις πολλές κρυμμένες στο βουνό, καθώς κατασκευάστηκε από μια παρέα ανθρώπων στην μνήμη του φίλου τους που αγαπούσε το βουνό και χάθηκε αιφνίδια στις 22 Σεπτέμβρη του 2013.

Βρυσάκι του Μεσιανού

Ο δρόμος της επιστροφής μας, μπορεί να χωριστεί με δύο τρόπους. Για όσους θέλουν να φτάσουν γρήγορα πίσω, μπορούν να πάρουν την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, ενώ όσοι θέλουν να δουν ένα ξεχωριστό μονοπάτι και να πάρουν την κορυφή κυκλικά, μπορούν να κάνουν δεξιά στην Λ που θα συναντήσουν στην επιστροφή τους στην Κορομηλιά. Η συνολική επιβάρυνση στον χρόνο δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά. Επίσης, οσοι επιλέξουν το 2ο, θα βρεθούν εμπρός από άλλη μια πηγή, αυτή του κρυφού νερού…

…αλλά θα συναντήσουν και τον χαρακτηριστικό βράχο με το Εκκλησάκι στην μία και το έμβλημα των δωδεκαθειστών στην άλλη του πλευρά.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα γιατί λίγα μέτρα από την επιγραφή που υπάρχει στην αρχή του μονοπατιού “Η κυρά κατάρα” έχει στηθεί ένα εκκλησάκι στον βράχο, όμως στο βουνό οι θρησκείες, όπως και οι άνθρωποι, μαζί με τους μύθους και τις δοξασίες, σίγουρα μπορούν να συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα αρμονικά, καθώς η ζωή κυλά γρήγορα σαν το Μεσιανό νερό.