Μονοπάτι θοδώρασ – φρουριο της φυλησ

Πάρνηθα

Το μονοπάτι της Θοδώρας όπως και αυτό του ρέματος της Γιαννούλας έχει πάρει το όνομα του από τον μύθο με τις δύο αδερφές και παρότι τα δυό τους συνυπάρχουν σχεδόν αντικριστά, οδηγούν σε τελείως διαφορετικούς προορισμούς. Εκείνο της Γιαννούλας μπορεί να μας οδηγήσει στο σπήλαιο του Πανός ενώ της Θοδώρας στο φρούριο της Φυλής, αφού πρώτα μας περάσει μέσα από ορισμένα καταπληκτικά τοπία που μεταμορφώνονται οπτικά ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή του χρόνου, αρχαία πετρόχτιστα μονοπάτια αλλά και σημεία όπου ζουν ορισμένες από τις ενδιαφέρουσες δοξασίες του βουνού.

Θεα από την διαδρομή του μονοπατιου

Το μονοπάτι, το οποίο ξεκινά από την χασιά, έχει ενδιαφέρον από το ξεκίνημα του και καθώς ανηφορίζει και χάνεται στο δάσος ορισμένα από τα μαγικά τοπία που ενδεικτικά κάποιος μπορεί να δει παραπάνω, αρχίζουν να εμφανίζονται στα αριστερά του. Η συνολική απόσταση μέχρι και το φρούριο της Φυλής είναι κοντά στα 8 χιλιόμετρα με σχετικά ευκολόβατο δρόμο αλλά αρκετή ανηφόρα. Πάντως, όποιος θελήσει να μην το διανύσει ως το τέλος μπορεί με περπάτημα λίγο περισσότερο της μιας ώρας να φτάσει κάτω από τον βράχο με την εκπληκτική θέα, από τον οποίο λέγετε πως κάποτε αυτοκτόνησε μια πριγκιποπούλα.

Ο χαρακτηριστικός βράχος και ορισμένα αποσπάσματα από την διαδρομή ως το σημείο.

Το επόμενο κομμάτι της διαδρομής μας οδηγεί ανηφορικά ως και το φρούριο της Φυλής. Το μέρος από το οποίο ξεκίνησε η εκστρατεία για την απελευθέρωση της Αθήνας από τους τριάκοντα τυράννους. Πέρα από την ποικιλόμορφη βλάστηση που υπάρχει κατα μήκος του συγκεκριμένου τμήματος της διαδρομής αλλά και την επιβλητική θέα σχεδόν καθ’ όλη την διάρκειά της, ενδιαφέρον έχει και το αρχαίο τμήμα του μονοπατιού που διασώζεται ως και σήμερα.

Συνολικά το μονοπάτι μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέτριου-δυσκολου βαθμού, κυρίως λόγο της μεγάλης απόστασης της ανηφόρας στο τελευταίο τμήμα του. Σε γενικές γραμμές δεν είναι δαιδαλώδες και αρχικά ακολουθεί την κόκκινη σηματοδότηση που στην πορεία εναλλάσσεται σε πορτοκαλί. Αναλυτικότερα, μπορεί κάποιος να βρει την διαδρομή μέσω του στίγματος του wikiloc που υπάρχει στο τέλος του άρθρου.

Θέα από και πρός το φρούριο της Φυλής

Στις τελικές μας σημειώσεις προς τους πεζοπόρους έχουμε σίγουρα να σημειώσουμε πως αν πραγματοποιήσουν την διαδρομή μόνοι τους είναι καλό να είναι προσεχτικοί με τα σκυλιά που μαζεύονται στο σημείο τις βραδυνές ώρες όπως και την πλήρη εγκατάλειψη που παρουσιάζει το σημείο παρά την ιστορική του σημασία.

Powered by Wikiloc