Το Βουνό.

Η Πάρνηθα είναι το ψηλότερο βουνό της Αττικής και ένα από τα πιο πυκνοδασωμένα βουνά της Ελλάδας

Το έδαφος, η βλάστηση,τα καταλύματα αλλά και τα ιστορικά σημεία το καθιστούν ίσως το καλύτερο μέρος στο λεκανοπέδιο της Αττικής τόσο για χειμερινές διακοπές όσο και για για αναψυχή και επαφή με τη φύση.

Στην Πάρνηθα υπάρχουν αμέτρητα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε ανάλογα με την διάθεση και την δραστηριότητα που θέλετε να πραγματοποιήσετε.

Το δυτικό μέρος του βουνού είναι αναλυτικά χαρτογραφημένο και σε συνδυασμό με την ομαλότητα του εδάφους, πρόσφορο ακόμα και για τον αρχάριο πεζοπόρο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ορισμένες από τις πιο κοινές διαδρομές.

 • ΕΚΚΛΗΣΆΚΙ Α. Γεωργίου

  Το βασικό μονοπάτι που οδηγεί στο Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ακόμα μια ευπρόσιτη και ευκολοδιάβαστη διαδρομή του βουνού της Πάρνηθας. Η χαρακτηριστική του σήμανση είναι η Μπλε, έχει συνολική διάρκεια 3 ώρες πήγαινε-έλα και εξαιρουμένης της ανηφορικής αρχής, το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού θυμίζει περίπατο σε πάρκο.

 • Μόλα – Πύργος Λοιμικού

  Για τον χώρο αναψυχής της Μόλας έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας, επισημαίνοντας πως το μέρος είναι πραγματικά ένας «πολυχώρος» του βουνού, αφού ο επισκέπτης μπορεί τόσο να κάνει αναψυχή στην τοποθεσία όσο και να περπατήσει σε κάποιο από τα μονοπάτια που ξεκινούν από…

 • Διαδρομή “Κορομηλιά”.

  Η διαδρομή “Κορομηλιά”, γνωστή και ως “μονοπάτι των νερών”, είναι μια από τις πολυσύχναστες της Πάρνηθας, όχι μόνο γιατί είναι ελαφριάς δυσκολίας αλλά και γιατί ξεκινά από ένα κοινό σημείο πρόσβασης, το καταφύγιο Φλαμπούρι. Η συνολική της απόσταση είναι 4 χιλιόμετρα και μέσου χρόνου…

 • Μπάφι – Σκίπιζα – Πυροφυλάκιο

  Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες της κεντρικής Πάρνηθας και ενδείκνυται για αρχάριους πεζοπόρους, καθώς συνδυάζει το περπάτημα με την αναψυχή. Τα μονοπάτια που θα αξιοποιήσουμε σχηματίζουν κυκλική πορεία, είναι πυκνά σε βλάστηση, σχετικά ομαλό, ενώ ο συνολικός χρόνος χωρίς στάσεις δεν ξεπερνά…

 • Το μονοπάτι της Γιαννούλας.

  Το μονοπάτι της Γιαννούλας είναι ένα από τα αρχικά μονοπάτια της Δυτικής Πάρνηθας, το οποίο ενδείκνυται για άπειρους πεζοπόρους και χαλάρωση στη φύση. Το έδαφος είναι ομαλό, η κλήση ελάχιστη και η σηματοδότηση αρκετά καλή. Ολόκληρη η διαδρομή οδηγεί στο φαράγγι της μονής κλειστών…

Πεζοπορική σήμανση

Η Πάρνηθα διαθέτει ένα από τα πιο οργανωμένα δίκτυα μονοπατιών στην Ελλάδα. Στο δυτικό της τμήμα ειδικότερα, η περιοχή οριοθετείται από την κορυφή Άρμα, το Φαράγγι της Γκούρας, τη μονή Αγ. Κυπριανού, τη μονή Ντάρδιζας, το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου, το σπήλαιο του Πανός και τη μονή Κλειστών. Το χαμηλότερο υψόμετρο του δικτύου βρίσκεται στη Φυλή, στα 320μ και το ψηλότερο βόρεια από το εκλησσάκι του Αγ. Γεωργίου στα 960μ.

Σε αυτό το δίκτυο υπάρχει βασική σήμανση σε κεντρικά μονοπάτια, με διαφορετικά σχήματα και χρώματα για πεζοπορικές διαδρομές. Εκκινώντας από οποιοδήποτε μονοπάτι και ακολουθώντας τη σήμανση που υπάρχει σε τακτικά σημεία, ακόμη και αν δεν διαθέτετε χάρτη μπορείτε εύκολα να πλοηγηθείτε στις βασικές διαδρομές του βουνού.

Βασικές οδηγίες πεζοπορίας

Η πεζοπορία είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης, που προσφέρει τόσο σωματικά όσο και διανοητικά οφέλη.

Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να αποφύγετε τους κινδύνους του βουνού αλλά και να απολαύσετε την διαδρομή, καθώς ακόμα και μικρές παραλείψεις μπορούν να γίνουν σημαντικές όταν διασχίζουμε μια μεγάλη και απομονωμένη διαδρομή.