Γνώριζες πως...

…στην Πάρνηθα βρίσκονται μεταξύ άλλων  ο τάφος του Σοφοκλή, το αρχαίο σπήλαιο του Πάνα, το φρούριο της φυλής και ο βωμός του Διός;

Η ίδια η ετυμολογία του ονόματος «Πάρνηθα» συνδέεται με την ρίζα πάρνα- (parna) που θεωρείται προ-αρχαϊκή και στις ανατολικές γλώσσες σημαίνει σπίτι.

Η Πάρνηθα δεν είναι μόνο ο εθνικός μας δρυμός και ένα από τα τρία βουνά των Αθηνών, με περισσότερα από 20 σπήλαια και βάραθρα, αλλά ένας χώρος που ενεργοποιείτε ιστορικά από την εποχή του Παυσανία.

Ανάμεσα στα χρόνια σημαντικά γεγονότα έχουν τελεστεί στο όρος και εκτός από μύθους, δοξασίες και άγνωστα αξιοθέατα, η Πάρνηθα αποτελεί ένα απέραντο φυσικό τοπίο που προσφέρεται σε ορειβάτες και οδοιπόρους για ξεκούραση και βαθύτερη επαφή με την φύση, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο των Αθηνών.

Μέχρι σήμερα, ελάχιστα από όλα αυτά έχουν καταγραφεί οργανωμένα έτσι ώστε να δώσουν την δυνατότητα στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο όχι μόνο να διασχίσει το υπέροχο φυσικό περιβάλλον αλλά και να αναγνωρίσει την ιστορική σημασία των αξιοθέατων και των θρύλων των τοποθεσιών που θα προσπεράσει.

To parnitha.org δημιουργήθηκε γι αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Βάλε το λιθαράκι σου...

Όλα τα παραπάνω, μαζί με όσα ήδη γνωρίζεις κι εκείνα που μπορείς να βρεις στην σελίδα μας, είναι μόλις κάποια απ’ όσα μπορεί κάποιος να συναντήσει σε μια αχανή έκταση καλυμμένη από πυκνή βλάστηση. Το βουνό κρύβει αμέτρητες ιστορίες, δοξασίες και αξιοθέατα. Στείλε μας τη δική σου.

Στείλε μας μια διαδρομή

Συνοδευόμενη από περιληπτικό οπτικό υλικό που θα βοηθήσει την πεζοπορία και θα παρουσιάσει τη διαδρομή.

Στείλε μας ένα αξιοθέατο

Μια χαρακτηριστική τοποθεσία ή ένα σημείο που παρουσιάζει γενικό ενδιαφέρον.

Στείλε μας μια ιστορία

Ένα ξεχασμένο γεγονός, έναν τοπικό μύθο ή ένα ιστορικό στοιχείο.