Πεζοπορία Παρνηθα- Διαδρομή Πλατάνι

Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό, στον χάρτη θα την βρούμε με την ονομασία «πλατάνι». Η κατάληξη του συγκεκριμένου μονοπατιού είναι μια συστάδα από μεγάλα πλατάνια μέσα σε μια ρεματιά όπου τον το χειμώνα το ρέμα έχει νερό, χωρίς όμως να είναι ορμητικό. Πρόκειται για ένα ειδυλλιακό μέρος, μεγάλου φυσικού κάλλους, σπάνιο φαινόμενο για την βλάστηση της Πάρνηθας, καθότι στο συγκεκριμένο βουνό δεσπόζουν τα πεύκα, πουρνάρια και έλατα. Η τοποθεσία αυτή είναι ιδανική για πικ-νικ, χαλάρωση, φωτογραφία καθώς και στάση, αφού το μονοπάτι που διαπερνά το πλατανόδασσος καταλήγει σε διασταύρωση διαδρομών για τον Αγ. Γεώργιο Κεραμυδίου, Αγ. Κυπριανό, Μοναστήρι Ντάρτιζας κ.α. για τα σημεία αυτά θα μιλήσουμε στα επόμενα άρθρα μας. Στα αρνητικά σημεία του τερματικού μας σταθμού, είναι ότι έχει ανηφορική κλίση το έδαφος, με αποτέλεσμα να περιορίζονται η δραστηριότητες π.χ. αθλητικές, και ότι το φθινόπωρο πέφτουν τα φύλλα από τα πλατάνια.

Δρόμος προς την αρχή του μονοπατιού. Η περιοχή με τις ταβέρνες.

Σε γενικές γραμμές η Πάρνηθα είναι ένα βουνό με μεγάλο δίκτυο μονοπατιών,  το να φτάσει κανείς στην περιοχή «πλατάνι» μπορεί χρησιμοποιήσει πολλούς συνδυασμούς. Σε πολλά σημεία το βουνό είναι λαβύρινθος από μονοπάτια που έχουν καταργηθεί, και οδηγούν σε αδιέξοδο, καθώς και τα λεγόμενα «γιδόστρατα» διαδρομές δηλαδή που δημιουργήθηκαν από βοσκούς της περιοχής.

Η διαδρομή που έχουμε επιλέξει , δεν είναι η ποιο σύντομη χρονικά, είναι όμως βατή και για τους ποιο αρχάριους πεζοπόρους  διότι η κλίση του μονοπατιού είναι ελαφρώς ανηφορική. Έχει γίνει συνδυασμός μονοπατιών ώστε ο επισκέπτης να δει ποιο σφαιρικά το βουνό και το βασικότερο να μην χάσει τον προσανατολισμό του.

Ήξερες ο,τι, στην διάρκεια της τουρκοκρατίας έκρυβαν τους θησαυρούς σε μέρη καλά κριμένα στο δάσος, συνήθως σε ξέφωτα με νερό, σημειώνοντας την τοποθεσία με ένα σημάδι στα δέντρα;

Με Ι.Χ. ανεβαίνουμε την λεωφόρο  Πάρνηθος στις ξακουστές ταβέρνες, μετά το τελεφερίκ θα συναντήσουμε στο αριστερό μας χέρι έναν δασικό δρόμο με κατεβασμένη μπάρα, εκεί τους θερινούς μήνες υπάρχει πυροσβεστικό όχημα.  Προσοχή το σημείο εκκίνησης βρίσκεται επάνω σε στροφή, χώρος στάθμευσης υπάρχει, καθώς  και δύο κιόσκια για να απολαύσουμε λίγο την θέα, και να τσεκάρουμε τον εξοπλισμό μας.

Σημείο εκκίνησης

Μπαίνουμε στον δασικό δρόμο, από αυτόν κατεβαίνουν μονοπάτια που τα χρησιμοποιούν κυρίως ποδηλάτες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να βρούμε το δεύτερο μονοπάτι που είναι στο αριστερό μας χέρι, το όποιο κατηφορίζει.

 

Ο κομμένος κορμός που φαίνεται στην φωτογραφία θα σας βοηθήσει να το βρείτε εύκολα.

Αρχίζουμε και κατηφορίζουμε λοξός δεξιά  με σκοπό να φτάσουμε  σε μία ρεματιά, η οποία απέχει 10 λεπτά από τον δασικό μας δρόμο, στην πορεία θα αντικρύσουμε τα λεγόμενα «νεροφαγώματα», αυτά είναι ο καλύτερος οδηγός για το ρέμα.

Στο βάθος διακρίνονται τα «νεροφαγώματα»

Όταν φτάσουμε στο ρέμα στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε το ελαφρώς ανηφορικό μονοπάτι με μπλε σημάδια.  Σε αυτό το σημείο έχουμε μπει πλέον στην καρδιά του βουνού, μέσα σε πυκνή βλάστηση, με πολλά σημεία να κάνουμε στάση.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το 90% της  διαδρομής  είναι υπό σκιά, ιδανική για τους θερινούς μήνες.

Περπατώντας 40 λεπτά στο μπλε μονοπάτι βγαίνουμε ξανά στον δασικό δρόμο, δεν περνάμε απέναντι στην νοητή του συνέχεια αλλά στρίβουμε αριστερά. Ανηφορίζοντας τον δρόμο μέχρι το πρώτο χαρακτηριστικό πέταλο, θα αντικρίσουμε ένα μονοπάτι με κόκκινα σημάδια.

Ακολουθούμε τα κόκκινα  σημάδια,  στο 20λεπτο θα βρεθούμε σε ένα ξέφωτο στο  οποίο εισέρχονται μικρότερα μονοπάτια, σε αυτό το σημείο πρέπει να πάρουμε την διαδρομή που έχουμε στο δεξί μας χέρι.

Μετά το ξέφωτο το μονοπάτι κατηφορίζει, οι ποιο παρατηρητικοί  θα ανακαλύψουν τις φυλλωσιές  από τα πλατάνια που διακρίνονται στο βάθος, ανάμεσα στα πεύκα,  από το μονοπάτι. Ο προορισμός μας έχει ολοκληρωθεί.

Παρότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τον μήνα Αύγουστο, τα νερά αναβλύζουν από το έδαφος, στο σημείο υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό, η οποία βγαίνει μέσα από κορμό δέντρου, ενώ η θερμοκρασία ήταν στους 18 βαθμούς.

Συνολικός χρόνος διαδρομής 1ωρα και 45 λεπτά.

Στον γυρισμό, από το ίδιο μονοπάτι, αν θέλετε μπορείτε να παρακάμψετε την διαδρομή με τα μπλε σημάδια αφού  ο δασικός  δρόμος  οδηγεί στο σημείο εκκίνησης .

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *