Πεζοπορία Πάρνηθα: Μπάφι – Σκίπιζα – Πυροφυλάκιο

Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες στην κεντρική Πάρνηθα και ενδείκνυται για πεζοπορία  σε χαλαρούς ρυθμους, αφού τα όμορφα μονοπάτια συνδυάζουν trekking & αναψυχή. Τα μονοπάτια που θα αξιοποιήσουμε σχηματίζουν κυκλική πορεία, είναι πυκνά σε βλάστηση, σχετικά ομαλά, ενώ ο συνολικός χρόνος χωρίς στάσεις δεν ξεπερνά τις 3 ώρες. Τέλος, η διαδρομή μας περνά μέσα από αρκετά κομβικά σημεία του βουνού, όπως το Μπάφι, το Πυροφυλάκιο με θέα την θάλασσα και το εκκλησάκι του Α. Πέτρου.

Για να ξεκινήσουμε την διαδρομή μας, έχουμε ως ορμητήριο το καταφύγιο Μπάφι. Βγαίνουμε από το πάρκινγκ, κατευθυνομαστε αριστερά στον κεντρικό δρόμο και στα 50 μέτρα δεξιά θα συναντήσουμε ταμπέλα με την επιγραφή ‘σκιπιζα’. Αφού ανηφορίσουμε στον μικρό ασφαλτοδρόμο βρίσκουμε, πάλι στα δεξιά, την χαρακτηριστική ξύλινη κατασκευή με τον δασικό χάρτη. Στο σημείο αυτό είναι η αφετηρία τού μονοπατιού με κίτρινη σήμανση.

Έναρξη διαδρομής

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο τις διαδρομής ο δρόμος μας εισχωρεί στο ελλατοδάσος και αμέσως παρακάτω συναντάμε το πρώτο βρυσάκι, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για ανεφοδιασμό με φρέσκο νερό.

Μην διστάσετε να πιείτε από το νερό της βρύσης. Ψηλότερα από το σημείο είναι μόνο ο ουρανός και το νερό εντελώς αμόλυντο.

Στο Λ που σχηματίζει ο δρόμος στο βρυσάκι, εμείς κάνουμε δεξιά και συνεχίζουμε για περίπου ακόμη 40 λεπτά στο δάσος. Στα αριστερά μας συνοδεύει σταθερά η θέα της πλαγιάς μέχρι να φτάσουμε στην πρώτη από τις χαρακτηριστικές στάσεις, αυτή του πυροφυλάκιου.

Το ξύλινο παρατηρητήριο που θα συναντήσετε είναι σε ύψος 1.300 μέτρων και έχει πανοραμική θέα, από τα αριστερά προς τα δεξιά, στην Ελευσίνα, τα Δερβενοχώρια, τον Αυλώνα και την Εύβοια. Το μονοπάτι που συνεχίζει μέχρι και το εκκλησάκι του Α. Πέτρου έχει αρκετές μορφολογικές εναλλαγές, εμπεριέχει την πιθανότητα να συναντήσετε ελάφια, αλλά στερείτε την δυνατότητα για κάποια οργανωμένη στάση. Οπότε φεύγοντας από το σημείο, γνωρίζοντας πως σας απομένει λιγότερο από μια ώρα διαδρομής ως την επόμενη σας στάση, να είστε προετοιμασμένοι να περπατήσετε για λίγο στο δάσος χωρίς δυνατότητα ξεκούρασης.

Φθάνοντας στον Α. Πέτρο θα έχετε άπλετο χώρο και χρόνο να ξεκουραστείτε, όπως και νερό από την βρύση που υπάρχει εκεί. Το εν λόγω εκκλησάκι είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα, και καλά κρυμμένα, αξιοθέατα της Πάρνηθας (περισσότερα γι αυτό θα βρείτε στο σχετικό μας άρθρο). Επίσης, το μέρος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους βιότοπους ελαφιών της περιοχής αλλά και σημείο εκκίνησης αρκετών ακόμη μονοπατιών για την Μόλα, τη Σκίπιζα και την περιοχή του Λοιμικού.

Για να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, περπατάμε στο ευδιάκριτο μονοπάτι που υπάρχει ακριβώς αριστερά από την Βρύση . Αν και η υπόλοιπη διαδρομή είναι ελαφρώς ανηφορική σε ορισμένα σημεία, έχουμε ήδη καλύψει περισσότερο από το μισό του, οπότε αυτό μας διευκολύνει στην περίπτωση που αδημονούμε να φτάσουμε στο καταφύγιο του Μπάφι για φαγητό και ξεκούραση.

Χαρακτηριστικό σημείο του μονοπατιού καθώς προσεγγίζουμε το καταφύγιο.

Αφού βγούμε από το μονοπάτι, περπατάμε για λίγο στο ξέφωτο ενώ το καταφύγιο υπάρχει ακριβώς μπροστά μας.
Συνολικά, η διαδρομή συνοψίζει την θέα και το φυσικό περιβάλλον με την ομαλή πεζοπορία (εξαιρουμένων δύο σύντομων καθοδικών σημείων) και με μέση ταχύτητα περπατήματος μπορεί να ολοκληρωθεί ευχάριστα μέσα σε τέσσερις, το πολύ, ώρες.